RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; elektrik enerjisi üretiminde rüzgar enerjisinin etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla kaynak alanlarının belirlenmesi ve kullanımı ile, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından lisans başvuruları hakkında verilecek teknik görüşün oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; rüzgar enerjisi kaynak alanlarının belirlenmesini ve bu alanlara yapılacak başvuruları, lisans başvurularının teknik değerlendirmesini, proje kontrolünü, inşaat dönemi denetimini ve destek hizmetlerini kapsar.

Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 19/2/1985 tarihli ve 3154 sayılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 14/6/1935 tarihli ve 2819 sayılı Elektrik İşleri Etüt İdaresi Teşkiline Dair Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendine ve 20/2/2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin beşinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Bakanlık: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını,

             b) EİE: Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğünü,

             c) EPDK: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,

             ç) Güç yoğunluğu: Yer seviyesinden elli metre yükseklikte serbest olarak esen rüzgarın birim kesit alanındaki, bu Yönetmeliğin Ek-1’indeki yöntem kullanılarak hesaplanan yıllık ortalama gücünü,

             d) Referans türbin: Teknik özellikleri bu Yönetmeliğin Ek-5’inde tanımlanan türbini,

             e) REPA: EİE İnternet sayfasında yayımlanan Türkiye rüzgar enerjisi potansiyeli atlasını,

             f) RES: Rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim santralını,

             g) Santral sahası: Sınır UTM koordinatları; EPDK’ya yapılan lisans başvurusunda yer alan ve EİE’nin teknik görüşü ile lisansa dercedilen, üzerine rüzgar türbinleri ve şalt merkezinin kurulacağı alanı,

             h) Santral sahası güç yoğunluğu: Başvuru gücünün varsa lisans gücünün (MW) santral sahası yüzölçümüne (km2) bölünmesi ile elde edilen değeri,

             ı) UTM Koordinatı: “Universal Transversal Mercator” izdüşümünde altı derecelik dilim esasına göre verilen koordinatı (ED 50 Datum)

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Rüzgar Enerjisi Kaynak Alanlarının Belirlenmesi, Başvurularının Teknik

Değerlendirilmesi, Proje Kontrolu, İnşaat Dönemi

Denetimleri, Destek Hizmetleri

Lisans başvurusu yapılmamış rüzgar enerjisi kaynak alanlarının belirlenmesi

             MADDE 5 – (1) EİE, rüzgar enerjisine dayalı lisans başvurusunda bulunulmamış, lisans başvurusu reddedilmiş, lisansı iptal edilmiş olan RES kurmaya elverişli kaynak alanları üzerinde;  en az bir yıl süreyle rüzgar ölçümü yapmak ve referans türbin özelliklerine göre türbin koordinatlarını belirlemek suretiyle güç yoğunluğu sınıflarına göre gruplandırılmış RES alanları oluşturur. 

             (2) EİE, bu RES alanlarının pafta adını, UTM koordinatlarını, güç yoğunluğunu, referans kurulu gücünü ve bu güçte üretilebilecek yıllık elektrik enerjisi miktarını internet üzerinden yayımlar.  

             (3) EİE, bu madde kapsamında belirlenen RES alanlarını kullanarak EPDK’ya lisans başvurusu yapmak isteyen tüzel kişilere, alanın topoğrafik özelliklerini, rüzgar özelliklerini, türbin koordinatlarını, çevre, mülkiyet, kullanım ve ulaşım durumunu, alanın yakın çevresi ile ilgili bilgileri verir. Bu hizmet için bir MW’lık referans kurulu güç başına uygulanacak fiyat her yıl Ocak ayında EİE’nin internet sayfasında yayınlanır.

             (4) 10/5/2005 tarihli ve 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 4 üncü maddesi uyarınca Kamu veya Hazine arazileri üzerinde rüzgar enerjisi kaynak alanlarının kullanımını ve verimliliğini olumsuz yönde etkileyici imar planları düzenlenemez. Bakanlık bu doğrultuda, ilgili merciler nezdinde gerekli girişimde bulunur.

Başvuruların teknik değerlendirilmesi

             MADDE 6 – (1) EPDK’da inceleme ve değerlendirme aşamasındaki başvurular arasından türbin koordinatları lisans almış tüzel kişilerin santral sahası içerisinde bulunan başvuruların teknik değerlendirmesi yapılmaz ve başvuru EPDK’ya iade edilir. 

             (2) EİE, 5 inci madde kapsamındaki başvurular arasından, santral sahası diğer başvuruların sahası ile çakışmayan, kullanacağı türbinin kurulu gücü referans türbin gücüne eşit veya ondan fazla olan ve türbin koordinatları santral sahası dışına taşmayan başvuruları uygun teknik görüşle EPDK’ya bildirir. 

             (3) RES kurmak isteyen tüzel kişilerin EPDK’ya lisans başvuruları kapsamında sundukları belgeler arasından bu Yönetmeliğin Ek-2’sinde tanımlanan belgeler,   teknik görüş oluşturulmak üzere EİE’ye gönderilir.

             (4) Bu Yönetmeliğin Ek-2’sindeki istekleri karşılamayan ve santral sahası güç yoğunluğu 0,6 MW/km2 den küçük olan başvurular değerlendirmeye alınmayarak EPDK’ya iade edilir. 

             (5) 5 inci madde kapsamı dışındaki başvurular EİE tarafından aşağıdaki şekilde değerlendirilir:

             a) Türbin koordinatlarının bulunduğu yerlerdeki güç yoğunlukları ve birbirlerinin rüzgarını engelleyen türbin koordinatları bu Yönetmeliğin Ek-1’indeki ve Ek-3’ündeki yöntem kullanılarak belirlenir. 

             b) Aynı trafo merkezine bağlanması planlanan başvurular aşağıdaki formül ile sıralanır. 

             BSPi =  0,8 x ∑ [(0,7 x GYj + 0,3 x TGj) / n] + 0,2 x Li

             n:  Başvurudaki sıralamaya alınan türbin koordinatı sayısı.

             GYj: Aynı trafo merkezi için sıralamaya alınan türbin koordinatlarının sahip olduğu en yüksek güç yoğunluğuna göre normalize edilmiş güç yoğunluğu puanı (Herbir türbin koordinatındaki güç yoğunluğunun en yüksek güç yoğunluğuna bölünmesi ile elde edilen değer). 

             TGj: Aynı trafo merkezi için sıralamaya alınan en yüksek türbin gücüne göre normalize edilmiş türbin gücü puanı (Herbir türbin koordinatındaki türbin gücünün en yüksek en yüksek türbin gücüne bölünmesi ile elde edilen değer).  

             Li: Aynı trafo merkezi için sıralamaya alınan başvurular arasından şalt sahası bağlanması planlanan trafo merkezine en yakın olana göre normalize edilmiş trafo merkezine uzaklık puanı (En kısa mesafedeki trafo merkezine uzaklığının değerlendirilen başvurunun trafo merkezine uzaklığına bölünmesi ile elde edilen değer).  

             BSPi: Başvurunun sıralama puanı.

             c) Teknik değerlendirme sonuçları, bu Yönetmeliğin Ek-4’ünde tanımlanan formata uygun olarak 60 gün içinde EİE’nin teknik görüşü olarak EPDK’ya gönderilir.

             (6) Aynı trafo merkezine bağlanması planlanan başvurular; komşusundaki türbinlerin rüzgarını engelleyebilecek türbin koordinatları bulunmaması ve türbin koordinatları lisans almış tüzel kişilerin santral sahaları içerisinde yer almaması halinde; bu başvurular, EİE tarafından öncelikle değerlendirilir. Üretim tesisi sahası ve bağlanacağı trafo merkezine birden fazla başvuru bulunmayan başvurular öncelikle değerlendirilerek bildirilir.

             (7) Lisans kapsamındaki tesislerin, santral sahası içerisindeki türbin koordinatı değişikliğine, komşu sahalardaki türbin koordinatlarının etkilenmediği yönünde EİE’den uygunluk belgesi alınır.

             (8) Lisans kapsamındaki tesislerden, geçici kabul protokolu imzalanmış olanlar için, santral sahası içerisindeki kapasite artışı, modernizasyon, yenileme yatırımları ve tadilat taleplerine, komşu sahalardaki türbin koordinatlarının etkilenmediği yönünde EİE’den uygunluk belgesi alınması halinde, ilgili mevzuat kapsamında işlem tesis edilir.

Proje kontrolü

             MADDE 7 – (1) EPDK’dan lisans alan tüzel kişiler projelerini, inşaat dönemi başlamadan doksan gün önce EİE’ye sunar.   

             (2) Projesi, aşağıdaki şartları sağlayan tüzel kişinin, projesi 9/12/1978 tarih ve 16484 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Elektrik Enerji Tesisleri Proje Yönetmeliği esaslarına göre onaylanır ve tüzel kişiye kırkbeş gün içerisinde proje uygunluk yazısı verilir:

             a) Projesindeki toplam kurulu gücün lisansındaki kurulu güç ile aynı olması veya ilgili mevzuata göre belirlenecek tolerans sınırları içinde olması,

             b) Türbinlerinin, diğer başvuruların veya lisans almış tüzel kişilerin türbinlerinin rüzgarını engelleyebilecek koordinatlara yerleştirilmemiş olması,

             c) Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliğindeki kriterleri karşılaması.

             (3) Proje kontrol raporu, proje onayı ve uygunluk yazıları Bakanlığa ve EPDK’ya gönderilir.

İnşaat dönemi denetimleri

             MADDE 8 – (1) Projelerine; proje uygunluk yazısı alan tüzel kişiler, inşaata başlama tarihini projelerinde belirttikleri başlama tarihinden en az otuz gün önce EİE’ye bildirir. RES projelerinin inşaat dönemi denetimleri, EİE tarafından yapılır.

             (2) Bu denetimler sonucunda  onaylı projesinden farklı işlem tesis eden tüzel kişiler EPDK’ya bildirilir.

Destek hizmetleri

             MADDE 9 – (1) EİE, RES yatırımı yapmak isteyen kamu tüzel kişilerine talebe bağlı olarak rüzgar ölçümü, zemin etüdü ve fizibilite desteği sağlar. Bu hizmetlerle birlikte, tüzel kişilere verilecek REPA bilgileri için uygulanacak fiyat cetveli her yıl Ocak ayında EİE’nin internet sayfasında yayınlanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

İstisnalar

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce EPDK’ya yapılmış rüzgar enerjisine dayalı lisans başvurularından; uygun bulma kararı alınmış olan  başvurular için uygun bağlantı görüşü oluşmuş ve komşusundaki türbinlerin rüzgarını engellemeyen projeler (tekli projeler) için 6 ncı maddenin  üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları uygulanmaz.

Santral sahası bildirimi

             GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce lisans almış ve uygun bulma kararı almış  tüzel kişiler,  santral sahalarının ve türbinlerinin UTM koordinatlarını gösteren 1/25000 ölçekli orjinal boyutlu ve renkli basılı harita paftaları ile bu koordinatların elektronik ortamdaki değerlerini ve türbinlerinin kurulu güçlerini, bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren otuz gün içerisinde EİE’ye bildirir. Uygun bulma kararı almış tüzel kişilerin santral sahası alanının uygunluğu ile ilgili teknik değerlendirme sonuçları, bildirim tarihinden itibaren altmış gün içerisinde, EİE tarafından EPDK’ya gönderilir.

Proje onayı

             GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce EPDK’dan lisans alan tüzel kişilerden 7 nci madde kapsamındaki projesini Bakanlığa sunmamış olan tüzel kişiler projelerini otuz gün içinde EİE’ye gönderir.

Yürürlük

             MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

             MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.